Førleikameting innan skrivstovuyrkið

Olav Absalonsen og Finn Jensen útbúgvingarleiðarar á Glasi í Marknagili:
– Um at førleikameta innan skrivstovuyrkið

Finn Jensen vísti á førleikamálini innan skrivstovuútbúgvingina sum sjálvt grundarlagi fyri førleikametingini á økinum. Spurningurin verður tó, um neyðugt verður at útgreina førleikamálini eitt sindur og gera tey meiri ítøkilig, soleiðis at betri ber til at førleikameta við teimum, spurdi hann.

Fylgisskjølini í námsskipanunum har lærugreinarnar eru nærru lýstar, kunnu tó nýtast sum hjálparamboð til at gera førleikamálini meiri ítøkilig; hetta tí, at førleikamálini eru knýtt at ávísu lærugreinunum í fylgisskjølunum, vísti Finn Jensen á.

Olav Absalonsen vísti á hugtøkini PCL (Prior Certified Learning) og PEL (Prior Experiential Learning). Hugsanin er, at tey sum starvast í vinnulívinum eisini læra eins og ein næmingur ger á skúlabeinki. Hann vísti á, at skúlin longu hevur royndir við at meta um førleikar hjá næmingum ið ikki lúka treytirnar til upptøku. Her verður ein upptøkuroynd fyriskipað. Eisini koma næmingar inn á búskaparbreytina hóast tey ikki lúka allar treytirnar, hetta verður gjørt við eini metandi samrøðu við umsøkjaran. Útlendingar eru eisini onnur dømi, har meting verður gjørd í samband við góðskriving, umframt frítøku um so er, at næmingar hava onnur líknandi skeið frá øðrum skúlum ella útbúgvingum.

Olav Absalonsen legði dent á, at kunning, vegleiðing og stuðul verða fyrstu stigini. Síðani kemur sjálv metingin. Evsta ábyrgdin liggur tó hjá umsøkjaranum at prógva sínar førleikar metti hann.

————————–

Niðan fyri er leinki til yvirlit yvir tað, sum Finn og Olav løgdu fram í sambandi við at farið er undir at fyrireika førleikameting innan skrivstovuyrkið.

forleikameting-1-sep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *